Działanie 4. Przetwórstwo i marketing produktów rolnych
Poddziałanie 4.2 Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój
TYPY PROJEKTÓW
- Wsparcie udzielane jest na projekty dotyczące przetwórstwa i wprowadzenia do obrotu produktów rolnych, które polegają na modernizacji lub budowie zakładu przetwórstwa produktów rolnych lub infrastruktury handlu hurtowego produktami rolnymi.
Wsparcie nie może dotyczyć sprzedaży detalicznej.
BENEFICJENCI
Osoba fizyczna, osoba prawna lub jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej, jeżeli:
- wykonuje działalność gospodarczą w zakresie przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych (sektory produkcji objęte pomocą zawarte są w na końcu fiszki);
- działa jako przedsiębiorca prowadzący mikro, małe lub średnie przedsiębiorstwo;
Ponadto, Beneficjenci muszą spełniać warunki:
- być zdolnym do zrealizowania operacji oraz osiągnięcia i zachowania celu;
- posiadać numer identyfikacyjny (tzw. nr EP) w systemie ewidencji producentów lub też wystąpił o jego nadanie do Biura Powiatowego ARiMR właściwego terytorialnie ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę najpóźniej w dniu złożenia wniosku o przyznanie pomocy.
WSPARCIE
- do 50% kosztów kwalifikowalnych
MAKSYMALNY POZIOM DOFINANSOWANIA
- w przypadku przedsiębiorstw zajmujących się przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów rolnych – 3 mln PLN,
- w przypadków związków grup producentów rolnych lub zrzeszeń organizacji producentów – 15 mln PLN.
MINIMALNY POZIOM DOFINANSOWANIA
- przyznawana na realizację jednej operacji – 100 tys. PLN.
TERMIN NABORU
WARUNKI KWALIFIKALNOŚCI
Fiszka archiwalna: 4.2 PROW
Źródło: Program Rozwoju Obszaru Wiejskich.
Harmonogram wdrażania PROW 2014-2020 z 2018.
Regulamin konkursy 2018.